Viktigt för säkerheten

ID-kapningar är ett växande problem, Med ID-skydd från oss minskar du risken för ID-kapning, och om olyckan ändå skulle vara framme minimeras risken avsevärt. Du får nämligen ett SMS varje gång det görs en kreditupplysning, och med bevakning mot en stor mängd kreditgivare bevakar du dina personuppgifter.

Antal ID-kapningar per år

237000

2018

166000

2019

204000

2020

Med ID-skydd förebygger du en ID-kapning, dina personliga uppgifter bevakas i de största offentliga registren, och så fort något i dina uppgifter ändras får du besked via SMS eller e-post. På så sätt kan du snabbt agera och minimera de skador som en ID-kapning kan innebära.

Hur funkar det?

Genom att bevaka en stor mängd kreditgivare, mobiloperatörer och många större e-handlare, märker vi direkt om en kreditkontroll görs hos någon av dessa. Då får du omedelbart ett SMS så du snabbt kan agera och spärra eventuella kreditkort för att minimera skadan.

Vad funkar bäst?

Att använda sig av en tjänst som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig, är något som polisen tipsar om. Tjänsten ger dig chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas. Här kan du läsa mer om ID-kapningar och vad polisen har att säga om det.

Vad innebär en ID-kapning?

ID-kapning varannan minut

Med ID-kapning menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Enligt SIFO 2018 sker det en ID-kapning varannan minut, bara i Sverige, så det är bra att vara försiktig. Man ska alltid ha koll på sina id-handlingar och vara försiktig med kortuppgifter. Att vara uppmärksam på om någon gör en kreditupplysning på dig är viktigt, och om det görs utan ditt medgivande, bör det polisanmälas så snart som möjligt.

Hur går det till?

ID-kapningar eller identitetsintrång, handlar om att någon använder dina uppgifter, alltså ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling (som kan vara falsk) och hämtar ut varan. Att detta sker kan vara svårt att märka av om man inte har ID-skydd, eftersom informationen om paket eller liknande fångas upp av bedragaren innan den når dig.

Krediter & lån

ID-kapning kan också innebära att någon tar ut lån, bank- eller kreditkort eller använder dina uppgifter till speltjänster eller för att handla på kredit. Det kan också handla om att bedragaren använder dina kortuppgifter för att betala för varor som köps på internet och levereras hem till dig. Uppgifterna kan tas av bedragaren från både det fysiska kortet eller, ännu vanligare, via dataintrång.

Det är med andra ord viktigt för din trygghet och säkerhet att ha ett ID-skydd, för att minimera risken vid en ID-kapning. Vill du ha ID-skydd? Se nedan hur du kan kontakta oss.

Chatta med oss

Kontakta oss gärna på chatten om du har några frågor eller funderingar!

Support

Behöver du hjälp med att felsöka? Ring vårt kundcenter på 0770-17 70 78. Eller mejla på kundservice@telemer.se

Mina sidor

På Mina sidor kan du se dina uppgifter och tjänster hos telemer.